07-04-2016

TACCLE: professionalisering van docenten op ICT-gebied, Jet Koutstaal, ROC West-Brabant

In de workshop beschrijving staat te lezen:
TACCLE sluit vaak naadloos aan bij schoolplannen (digitalisering en professionalisering personeel). Ons doel is om zoveel mogelijk docenten binnen ROC West-Brabant getaccled te krijgen. Inmiddels hebben ongeveer 40 docenten deelgenomen.
Graag sparren we met u over mogelijkheden van verspreiden binnen de organisatie.
Ik was nieuwsgierig geworden (en hou van sparren), dus sloot me aan bij deze workshop. We startten met een padlet op http://www.padlet.com/jkoutstaal/CVI_Groningen waar iedereen zich voorstelde en wat vertelde over waar men mee bezig is rond ict en onderwijs en wat voor vragen er spelen. Jet startte daarna de presentatie. Als presentatiemiddel werd haikudeck gebruikt.

Daarna legt Jet uit wat TACCLE is, wat staat voor Teachers' Aids on Creating Content for Learning Environments. Zie www.taccle.eu of www.taccle2.eu. Bij dit concept wordt een team een week lang ondergedompeld in de wereld van ict en onderwijs. Bij ROC West Brabant reizen ze daarvoor af naar België. Er wordt een grote hoeveelheid hulpmiddelen aangeboden waarmee gewerkt wordt en waarbij men uiteindelijk keuzes maakt over wat wel en niet bij de aanpak past van de docent of het team. Het helpt docenten om over een drempel te stappen (de term "digibang" werd genoemd).

Er zijn verschillende categorieën tools doorgenomen, zoals presentaties maken, toetsen en quizzen (we doen even een Kahoot!), video (screencast-o-matic en powtoon worden genoemd), audio (audioboom en spreaker worden genoemd), brainstorm (popplet en mindmeister), communicatie (tip: appear.in). Verder worden nog Storybird voor het maken van online boeken, thinglink om een koppeling aan een plaatje toe te voegen middels hotspots en Tackk kort genoemd.

Op de vraag wat TACCLE is en wat er zoal aan bod komt tijdens zo'n week heb ik genoeg antwoord gekregen. Of de docenten na een paar maanden nog steeds deze tools inzetten en hoe dat geborgd wordt heb ik helaas niet gehoord. Ik hoop dan ook dat er bij een volgende CvI conferentie een vervolgsessie komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten